Nitedal Kruttfabrikk i Norge

I en dal nord for Oslo et område med mye historie. Det heter Nitedals Krudtværk. Det er nesten umulig å se dette stedet på satellittbilder siden trær og vegetasjon dekker de små bygningene, så det tok en stund å finne stedet.

En gang var det en kruttfabrikk her med mange bygninger fra 1882. Produksjonsbygningene ble plassert på rad ved siden av elven med bare en meters mellomrom. I 1919 spredte en eksplosjon seg gjennom alle husene og 7 ble drept. Da de bygde opp på nytt passet de på at bygningene ble plassert lenger fra hverandre. Nå er de fleste av disse bygningene også borte, men det er rester og ruiner overalt.

Restene av den gamle vannkraftverksbygningen er fortsatt der og er et ganske fint forlatt bygg. Noen få kontrollpaneler står under taket som har kollapset. Hull i veggen stammer fra en stor trestamme som kræsjet i bygningen under en flom på 80-tallet.

Etter nok en eksplosjon i 1967 hvor en mann ble drept, endret de produksjonsmetoden helt. De laget en helautomatisk kruttfabrikk med kameraovervåkning hvor ingen fysiske arbeidere trengte å være i nærheten mens maskinene jobbet. Den mest moderne delen av fabrikken er der fortsatt.

Ulykkene endte ikke helt etter dette, men nesten. Totalt 17 personer ble drept i ulykker her gjennom årene. De to siste i 1976 i den sikre automatiserte bygningen. Dette førte til nedleggelsen av hele anlegget.

 

Nitedal Gunpowder Factory - Collapsing

Nitedal Gunpowder Factory - HousesNitedal Gunpowder Factory - Houses a

Nitedal Gunpowder Factory - Inside house

Nitedal Gunpowder Factory - Window and glass

Nitedal Gunpowder Factory - FusesNitedal Gunpowder Factory - Papers from 1976

Nitedal Gunpowder Factory - Old commercial

Nitedal Gunpowder Factory - Washingmachine

Nitedal Gunpowder Factory - window

Nitedal Gunpowder Factory - MachineNitedal Gunpowder Factory - Powerplant exteriorNitedal Gunpowder Factory - Powerplant insideNitedal Gunpowder Factory - Powerstation 2Nitedal Gunpowder Factory - Powerstation1 Nitedal Gunpowder Factory - Lever Nitedal Gunpowder Factory - Gauge

Nitedal Gunpowder Factory - Blastbuilding

Nitedal Gunpowder Factory - Side door

Nitedal Gunpowder Factory - Blastbuilding side